İnsanlığın avcı toplayıcı toplum yapısını terk etmeye başladığı ve ilk kez 11.000 yıl öncesinde ürün yetiştirmeye başlaması ile oluşan çiftçilik dünyanın en eski mesleklerinden birisidir. Bugün ise dünya nüfusunun neredeyse tamamının gıdası çiftçilik faaliyetleri ile sağlanmaktadır. Bu kadar büyük insan topluluklarının gıdasını sınırlı tarım arazileriyle karşılamak oldukça zor ve zahmetli bir eylem olduğundan tarımın her alanında verimi artırma çalışmaları başlamıştır. Tarım ürünlerinde verimi arttırmanın en çok bilinen yöntemi de hiç şüphesiz tarımsal sulama faaliyetleridir. Yapılan araştırmalarda bitkilerin ihtiyacı olan suyu düzenli olarak alabilmesi durumunda veriminin %100 -300 arasında arttığı gözlemlenmiştir. Peki tarımsal sulama dediğimiz eylem nedir?
Tarımsal sulama; bitkinin tohum olarak toprakla buluştuğu andan hasadı yapılana kadar -yağışlar haricinde- ihtiyacı olan suyun karşılanmasıdır.
Tarımsal sulama sistemlerinde en büyük maliyet elektrik ihtiyacı için harcanan giderlerdir. Tarımsal sulama elektrik fiyatı gün geçtikçe artmaktadır. Güneş enerjili tarımsal sulama sistemi sayesinde bu maliyetlerden kurtulmak mümkündür. Birçok tarımsal arazilerde elektrik bulunmamakta ve şebeke elektriğine oldukça uzaktır. Şebeke hatlarının tarımsal arazilere getirilme maliyetleri de oldukça fazla olduğundan güneş panelleri sayesinde yapılan tek seferlik yatırımla elektrik üretmek mümkündür.
Sistemin 25 yıllık ekonomik ömrü bulunmakla birlikte yaklaşık 5-6 yılda kendini amorti etmektedir. Üstelik şebeke elektriğine bağımlılığı da ortadan kaldıran solar tarımsal sulama sistemleri ile elektrik fiyatlarına gelecek zamlardan da etkilenmemiş olunur.
Geleneksel pompa sistemlerinin çoğu esas olarak dizel motorla veya yerel güç şebekesiyle çalışır. Bununla birlikte, bu iki operasyon modu güneş pompalarına kıyasla dezavantajlar sunar.
Birçok kırsal alanda, özellikle gelişmekte olan ve gelişmekte olan ülkelerde, elektrik şebekesine erişim her zaman garanti edilmez. Bu durumda, çiftçiler geleneksel sulama sistemine güvenemezler. Elektrik Şebekesine ulaşım her an mümkün olsa bile yüksek elektrik maliyetleri ve her üç ayda bir elektrik fiyatlarına gelen zamlar bu tür bir sulamayı ekonomik olmaktan çıkarabilir. Bu nedenle, bağımsız ve alternatif bir enerji sistemi kullanmak, çiftçinin güvenli bir güç kaynağı sağlaması ve kamu şebekesinin doygunluğu önlemesi için bir çözüm olabilir.
Dizel pompalar, daha fazla esneklik sağladıkları için AC destekli pompalardan biraz daha verimlidir. Bununla birlikte, ana kısıtlamalardan biri, bu sistemin çevre üzerinde daha büyük bir etkiye sahip sürekli eklenen yakıt kullanılabilirliğine dayandırıyor olmasıdır. Dizel pompalar güneş enerjisiyle çalışan pompalardan daha ucuzdur, ancak işletme maliyetleri oldukça yüksektir ve büyük ölçüde dizel fiyatına bağlıdırlar. Güneş enerjisiyle çalışan sistemlerde ise tam tersi sözkonusudur yani bu sistem nispeten pahalı olmasına rağmen, enerji kaynağı ücretsizdir, bu nedenle itfa döneminden(kendi kendini amorti etme süresi) sonra artık işletme maliyetleri yoktur (sadece bakım maliyetleri göz önünde bulundurulmalıdır). Bu nedenle, güneş enerjili tarımsal sulama uygulamaları orta ve uzun uzun vadede karlı yatırım olarak ortaya çıkmaktadır.
Özetle güneş enerjili sulama sisteminin bazı avantajları şunlardır:
Ülkemizde de tarımsal sulamaya giderek ilginin artması ile birlikte öncelikle yüzey sulama için kullanılan güneş enerjili sistemler avantajlarının fark edilmesi ile birlikte basınçlı sulama sistemlerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Ziraat Bankası’nın sıfır faiz ile desteklediği modern basınçlı sulama sistemleri sayesinde çiftçilerimizin sulama giderleri de önemli oranda azalmaktadır. Konuyla ilgili yakın zamanda Şanlıurfa da faaliyete geçen bir sulama projesinde bir çiftçimiz 600 dönüm tarlasında “pivot” denilen bilgisayar destekli modern sulama yöntemi kurmuş ve güneş enerjisini de sisteme entegre ederek, hem verimde hem enerjide yüzde 50 tasarruf sağlamaktadır. Ziraat Bankasının sıfır faizli kredi şartlarını öğrenmek için buraya tıklayabilir veya Ziraat Bankası şubelerinden destek alabilirsiniz.
Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemlerinde suyun kaynağından bitkiye taşınmasında kullanılan pompalar elektrikle çalışır. Elektrik ise güneş panellerinde bulunan hücreler tarafından emilen güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle elde edilir.
© Copyright 2023, Tüm Hakları Saklıdır. İklim Solar Enerji Sistemleri